Förlänga gratislån

Nu till den stora frågan: går det att förlänga gratis smslån? Svaret på den frågan är både ja och nej. Visst kan du förlänga lånet hos de flesta långivare även om du har tagit ett gratis lån men om du gör det förvandlas gratislånet till ett lån som du får betala ränta för. Du kan alltså inte förlänga lånet och tro att det fortfarande kommer att vara gratis för så är det alltså inte.

Förläng inte gratis smslån!

Anledningen till att man tar ett gratis lån är ju att man inte vill betala något för det man lånar och då är det knappast så bra att förlänga lånet eftersom det då förvandlas till ett betallån. Det är inte så att det blir dyrare än vad ett vanligt smslån är men det blir inte heller billigare.

Skulle du t ex låna 1000 kr hos ViaConto och förlänga det i en månad får du betala 250 kr i ränta för månad 1 och 250 kr för månad 2, vilket blir totalt 500 kr och det är inte speciellt billigt för ett så pluttigt lån som 1000 kr. Ja, plötsligt har du fått betala 50 % i ränta på det belopp du har lånat.

Två tips

  1. Försäkra dig om att du verkligen kan betala tillbaka ditt gratis smslån i tid så att det förblir gratis. Om du t ex lånar 2000 kr bör du klara av att betala tillbaka 2000 kr direkt efter att du har fått lön, annars bör du avstå från att låna.
  2. Om du skulle vilja ta ett lite större gratislån kan det vara bra att kolla upp om långivaren erbjuder förlängning, för säkerhetsskull. Skulle plötsligt hamnar i en ekonomisk knipa och kanske lånat 6000 kr gratis kanske du inte har något annat val än att förlänga till gratislån och det är ändå bättre än att låta skulden hamna hos inkasso.