Frågor och svar

Om du befinner dig på denna sajt är du förmodligen intresserad av att ta ett gratis lån. Dock är det inte ovanligt att man har lite frågor om gratis lån och hur de går till, särskilt om man är helt ny i lånevärlden.

Vi har därför valt att sammanställa en sida med de allra vanligaste frågorna och svaren när det gäller just gratis lån. På så sätt hoppas vi att du snabbt och smidigt kommer hitta snabba svar på de frågor du har.

Kan ett lån verkligen vara gratis?

Detta är kanske en av de allra vanligaste frågorna när det gäller lån. Människor är väldigt skeptiska till huruvida det faktiskt går att låna gratis, helt utan hållhakar. Svaret är ja, du kan hitta lån som är helt gratis. Då betalar du inte tillbaka ett öre mer än den summa du lånat.

Dock bör du vara noggrann i jakten på ett gratis lån då vissa lån kan ha mindre uppläggningsavgifter och liknande. Läs igenom det finstilta och fråga gärna långivaren en extra gång om du är osäker på lånets kostnad.

Varför finns gratis lån?

En stor anledning till varför långivare erbjuder gratis lån idag är på grund av konkurrensen. Man vill helt enkelt locka kunder och hoppas på att de ska stanna kvar och låna flera gånger. Ett gratis lån skulle kunna liknas vid en slags välkomstbonus.

Binder jag mig till något om jag tar ett gratis lån hos en långivare?

Nej, det är helt och hållet upp till dig om du väljer att låna av samma långivare igen. Du binder dig med andra ord inte upp dig till något utan vill du testa en annan långivare nästa gång får du självklart göra det.

Kan man låna gratis flera gånger?

Ja, det är möjligt att låna gratis flera gånger, dock kan du inte göra det hos samma långivare eller hos långivare som har samma ägare. Du måste med andra ord vända dig till en helt ny långivare med en annan ägare om du vil låna gratis igen.

Varför får man inte kalla lånen för ”gratis”?

Konsumentverket har förbjudit låneverksamheterna att marknadsföra sina lån som ”gratis”. De kallas istället för ränte- eller avgiftsfria lån. Detta eftersom man anser att ordet ”gratis” kan locka konsumenter att ta lån som de egentligen inte har råd med.

Kan man förlänga ett gratis lån?

Ja, det kan man men detta är något du i allra möjligaste mån bör hålla dig borta ifrån. Detta eftersom lånet kommer sluta vara gratis i den stund du väljer att förlänga det. Du kommer inte endast behöva betala ränta för den period som du förlänger lånet, utan även för den period som egentligen skulle varit gratis. Försök därför att aldrig förlänga ett gratis lån.

Hur snabbt får jag lånet?

När det gäller gratis lån brukar handläggningstiderna vara mycket snabba. När du ansöker om lånet får du oftast svar efter bara några minuter, direkt på skärmen. Därefter brukar lånet betalas ut på en gång och du har dina pengar antingen samma dag eller nästa arbetsdag, beroende på vilken tid du lämnat in din låneansökan. Har du samma bank som långivaren kan du även låna på kvällar och helger.

Se dock upp för spontanköp! Dessa kan vara mycket lockande när man vet att man snabbt kan låna pengar gratis. Se till att alltid låna ansvarsfullt.